Vi vill ha ett nytt styre i Örebro kommun!

Örebro rådhus

Sent ska de ansvariga vakna! I över åtta år har Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Centerparitet med stöd av Vänsterpartiet styrt Örebro kommun - och nu först inser de att det inte är vare sig lämpligt eller möjligt att utveckla Örebro genom stängda rum och slutna möten.

Den ekonomiska situationen för Örebro kommun har vi alla känt till under många år. Man behöver bara räkna lite plus och minus för att förstå att utgifterna hela tiden ökar och att varje krona vi spenderar noga måste prioriteras.

Örebro kommun har under deras ledning byggt en organisation, administration och chefsorganisation för över 200 000 invånare, 50 000 fler än vi är idag. De styrande har ett sätt att se på ledning som innebär en nästan komisk toppstyrning. Vi har till exempel mellanchefer som till stor del har till uppgift att kontrollera verksamhetschefer så att de för ut ständigt nya politiska direktiv. Massor med arbete genereras för att kunna anställa fler och fler som i sin tur genererar arbete för än fler utan direkt nytta för kärnverksamheten. Spiralen verkar snurra utan kontroll.

Detta har resulterat i en organisation som inte har en styrkedja för stöd och utveckling utan en kommun med bakbundna verksamhetschefer med för lite pengar. Rektorer med lägre och lägre elevpeng, omsorgschefer med slutkörd omsorgspersonal, och så vidare.

Vägen hit har för Liberalerna varit lika solklar som en neonskylt. Vi kan lätt notera att drygt tjugo före detta riktigt bra chefer slutat för att Örebro kommun inte är en bra arbetsgivare. Är det någon som tror att vi med detta rykte når våra mål?

Nu ber ledningen i S, KD och C om hjälp. Alla ska få vara med! Nästan lite lustigt när alla oppositionspartier under deras år vid makten lagt mängder av alternativa förslag som på löpande band röstats ned.

Liberalerna har till exempel lagt förslag om minskad central styrning och organisation. Det har avslagits med motiveringen att vi inte mäktar med, den nysatta organisation kan inte ändras. Men när blev den nya organisationen färdig? Den har aldrig blivit klar! Framförallt, har någon vetat hur den ska vara?

Så nu när de styrande partiernas toppar misslyckats får politikens gräsrötter, fritidspolitikerna, en vädjan om att lösa problemen. Osthyveln räcker inte längre och med nära nog panik i rösten hör vi de ledande ropa: Ge oss besparingarna! Ge oss besparingar i verksamheterna! Ge oss besparingsförslag i våra skolor och på våra omsorgsboenden!

Skäms Kenneth Handberg (S), Lennart Bondesson (KD) och Per-Åke Sörman (C). Ni har haft åtta år på er. Det vore ödmjukt att be örebroarna om ursäkt för att ni slösat bort deras pengar. Kommunens pengar är nämligen örebroarnas om ni inte visste det.

När är förtroendet för de styrande förbrukat hos örebroarna? Politiker som inte klarar sina uppdrag avgår eller tvingas avgå. Liberalerna är beredda att i en ny majoritet axla ansvaret för Örebro kommun. Vi vill ha ett nytt styre som med nya idéer och stort mod får ordning på Örebro och som gör oss alla örebroare trygga med att kommunen levererar.

Karolina Wallström (L) Kommunalråd