Skolmat

I skolan ska det serveras mat som barnen gillar.

Skolmaten är till för eleverna!

– Den bästa skolmaten är den som äts!

Det säger Karolina Wallström som är kommunalråd för Liberalerna Örebro kommun.

 

– Eftersom det är för många barn som dagligen inte äter den mat som serveras i våra skolor behöver vi se över de alternativ som finns i matbespisningarna.

 

– Jag vill se försök i våra skolor liknande de man gör i Bollnäs. Det ska finnas något i matsalen vi vet att de flesta gillar. Det är ett komplement till den ordninarie matsedeln.

 

Kommunalråd Karolina Wallström, Liberalerna Örebro kommun

 

– Det är för mig helt prioriterat att barnen faktiskt äter av skolmaten.

 

– Det är för mig helt prioriterat att barnen faktiskt äter av skolmaten. Det finns inga direkta fel på skolmaten i sig men i alltför många fall är skolmaten gjord med smaker som inte passar barn. En populär och näringsrik rätt som exempelvis köttbullar och makaroner skulle kunna funka bra som ett komplement varje dag, säger Kommunalråd Karolina Wallström.

 

– Den bästa skolmaten är såklart den som faktiskt äts av eleverna. Ska eleverna klara av hela skoldagar behöver de lunch annars går det bara inte, avslutar Karolina Wallström.

Skolmat är någonting vi ska vara stolta över att vi har i Sverige.

 

Att erbjuda skolmat varje dag i skolan är någonting som faktiskt gör oss ganska unika i världen. Att elever har möjlighet att kostnadsfritt äta mat på sin skola är bra och viktigt. Att få i sig ett riktigt mål mat mitt på dagen är viktigt för alla, men framförallt för barn som växer och behöver mycket näring.

 

Skolan kräver koncentration och fokus och det är inte lätt att ha det när eftermiddagen kommer om man inte får i sig en lunch. De flesta kan nog känna igen sig i hur man mår på en eftermiddag när man inte har något i magen. Man tappar fokus och får svårt att prestera. Det vittnas dock om att skolmaten inte äts av alla elever och att det är vanligt att barn skippar maten helt eller äter en macka för att sedan gå hungriga i slutet av dagen.

 

Som barn kan det vara svårt med att testa nya smaker och nya rätter. Vissa barn har väldigt lätt för mat och kan äta mycket nytt tidigt i åldern medan vissa inte kan det.

 

Man äter med ögat och grytor och soppor med många olika ingredienser kan vara för jobbigt för ett barn att ta sig an. Dessutom kan vissa smaker vara svårare att uppskatta. Lärarna och annan skolpersonal hinner ofta heller inte att se till att alla elever äter ordentligt och eleverna förblir hungriga under dagen.

 

Liberalerna i Örebro värnar om eleverna och vill att de ska få möjlighet att göra en sådan bra insats som möjligt i skolbänken och för att göra det behöver de äta.

Vad gör man i Bollnäs?

I Bollnäs kommun prövas på två olika skolor att varje dag servera köttbullar och makaroner. Visionen är att få fler barn att äta av maten och att det ska slängas mindre av den mat som lagas. Ganska snabbt såg man att det faktiskt fungerade och att barnen åt mer.

 

I en intervju i TV4 berättar Malin Berglund, köksansvarig på Kilbergsskolan i Bollnäs:

 

– Jag frågade barnen och de säger att det är så himla bra för om man inte gillar skolmaten så kan man alltid äta köttbullar och makaroner.

 

I SVT säger Helene Morin Hansson, rektor Kilbergsskolan:

 

– Barn som inte äter har svårt att koncentrera sig i skolan. Jag tänker att alla sätt att få barn att äta är värda att testa.