Medarbetare inom vård och omsorg i Örebro, ni är värda så många fler ord och tack än det egentligen går att uttrycka i en artikel. Ändå måste vi på detta sätt få tala om hur tacksamma och imponerade vi är över ert arbete.
Örebro kommun gick, liksom alla andra, in i denna pandemi utan tillräckligt med kunskap eller förståelse för en sådan kris. Ni har i ur och skur gått till arbetet med risk att själva bli smittade. Och Ja, ni blev smittade och blev patienter själva, men är tillbaka och fortsätter att vårda. Det är en heroisk insats.
Samtidigt som ni vårdar tvingas ni att ständigt utveckla arbetet efter nya behov och hot. Att förhindra att ta med sig smitta in på boenden var inte enkelt. Kraven och behoven bara växte från alla håll, och kunskapen om smittopridningens vägar var inte tydlig.
Ni utvecklade rutiner och riktlinjer som möjliggjort ett fortsatt omsorgs- och vårdarbete. Ni har tack vare er kompetens skapat säkerhet för att hantera ett hot ingen visste något om. Ni kunde också möjliggöra besök i livets slutskede, även om det skedde med skyddsutrustning var det ovärderligt för alla involverade. För allt detta ska ni ha både erkännande och känna vårt stöd att tryggt jobba vidare.
När en äldre får feber har ni omedelbart provtagit för eventuell Covidsmitta, isolerat alla i väntan på provsvar. Detta har varit traumatiskt för både patienter och anhöriga, men en nödvändig åtgärd för att begränsa smitta. Ingen har särbehandlats utan alla har fått behandling enligt aktuella riktlinjer.
Ett ansvar och arbete som varit tungt, men väl utfört.
Det är inte humant eller säkerhetsmässigt att i detta läge flytta människor om det inte är av akuta sjukdomskäl vilket en medicinsk bedömning avgör. Vård ges på plats och smittorisken begränsas. Behövs en högre vårdnivå, utanför USÖ, har patienterna flyttats till covidavdelningen på Tullhuset. Där finns ett flerårigt samarbete mellan primärvården, geriatriska kliniken och Örebro kommun. Det samarbetet har haft mycket goda resultat, även när det gäller överlevnad i covid-19, men har inte belysts på ett neutralt sätt av lokal nyhetsbevakning.
Liberalerna har ingen anledning att misstro den kompetens som finns bland er, våra medicinskt ansvariga. Det minsta vi politiker kan göra är att hålla våra medarbetare inom vård och omsorg om ryggen. Att flytta runt människor mer än nödvändigt eller tro att det bara finns enkelrum är inte verkligt.
I Örebro har vi klarat oss bra jämfört med många andra. Det beror på att vi tidigt stängde vårdavdelningar och i vissa falla hela vårdboenden. Många äldre är multisjuka och det gör dem sårbara, men de ska fortfarande kunna leva ett vardagligt liv. Det finns livlinor och sjukvård att sätta in, som det alltid funnits vid behov. Problemet är bara att pandemin tagit väldigt många livlinor i beslag.
Redan innan pandemin har politiken gjort det svårt för er inom omsorgen. Under många år har grundbemanningen på boenden dragits ner. Det har påverkat era möjligheter att läsa av alla behov och följa upp dem. Små vardagliga insatser gör stor skillnad. Ni har för få kollegor och Liberalerna är övertygade om att vi måste höja grundbemanningen.
Och så kom pandemin och alla politiker och medborgare är upprörda och skyller på bristande rutiner och på att människor dör utan vård och tillsyn. Det är väldigt långt ifrån hela verkligheten. Självklart ska vi inte blunda för de misstag och de brister som uppdagats och vi har fortfarande mycket kvar att lära oss av denna kris. Beredskapen måste bli bättre inför nya virusattacker. Men trots att vissa fel begåtts i pandemikrisen måste vi också förstå att äldre människor dör av naturliga orsaker.
Våra vårdboenden är som alla andra boenden, som ditt och mitt. Man stannar där tills man behöver sjukhusvård. Skillnaden är att boendet har omsorgspersonal, trygghet, sällskap och medicinsk personal vid behov.
Kanske är det regionen som behöver bygga upp inrättningar för eftervård och konvalescens som det fanns förr. Kommunen har idag inget vårdansvar att likna med regionens sjukvårdsansvar.
Våra nya erfarenheter är något att bygga vidare på samtidigt som vi bör omprioritera våra resurser så vi bättre kan stötta er som arbetar inom vård och omsorg när ni ska möta de äldre i deras dagliga behov.
Karolina Wallström Liberalerna Örebro kommun
Kommunalråd
Johanna Reimfelt Liberalerna Örebro kommun
2:e vice ordförande Programnämnd Social välfärd