Nästan 200 "hemmasittare" talar sitt tydliga språk (NA 28 oktober). Örebro kommuns grundskolor behöver göra mer och vi i Liberalerna föreslår inrättande av skolsociala team.
Att införa skolsociala team på våra grundskolorna är en viktig satsning för att skapa en trygg skolmiljö och öka skolnärvaron. Vårt förslag om detta ska behandlas av den socialdemokratiskt ledda grundskolenämnden den 21 november. Med regeringens förstärkta stöd för skolsociala team ser vi detta som ett gyllene tillfälle för Örebro kommun att ansluta sig till de 294 skolsociala team som redan inrättats över hela landet med hjälp av statsbidraget.
Skolsociala team består av tvärprofessionella grupper med kompetens från både skola och socialtjänst. Genom att arbeta tillsammans kan teamen erbjuda tidiga, förebyggande insatser och hjälpa elever som är i riskzonen för skolfrånvaro eller andra problem. Regeringens satsning på dessa team syftar till att skapa en trygg och inkluderande skolmiljö, förbättra samverkan mellan skola och socialtjänst och framför allt säkerställa att elever som har behov av stöd upptäcks och får hjälp i tid.
Erfarenheterna från andra kommuner visar att skolsociala team är effektiva för att vända en negativ utveckling och hjälpa elever att återgå till en trygg och stabil skolgång. Skolverket och Socialstyrelsens kartläggning visar att kommuner som infört skolsociala team rapporterar positiva resultat, ökad närvaro och bättre psykisk hälsa. Det tror vi skulle gälla även eleverna i Örebro kommuns grundskolor.
Regeringen införde statsbidraget för skolsociala team 2023. Statsbidraget täcker hälften av personalkostnaderna för skolsociala team och är fördelat lika mellan skolans och socialtjänstens personal. I grundskolenämnden är det hittills ingen som drivit på för att även Örebro kommun ska införa skolsocial team. Det ändrar vi i Liberalerna på nu.
Skolsociala team är inte tänkta att ersätta det arbete som redan bedrivs inom Örebro kommuns grundskolor utan är en naturlig vidareutveckling och förstärkning av det förebyggande arbetet i skolan. Det befintliga samarbetet mellan skola och socialtjänst genom SSPF (samverkan mellan skola, socialtjänst, polis och fritid) har visat sig vara effektivt för att förebygga problem och främja elevernas trygghet och välmående. Men skolsociala team tillför tvärprofessionella resurser för tidiga och samordnade insatser för de elever som behöver extra stöd.
Att inrätta skolsociala team tror vi skulle vara en framgångsrik och konkret åtgärd för att öka barns trygghet och välmående i skolan. Genom tvärprofessionellt och förebyggande arbete kan vi hjälpa fler elever att må bra och trivas i skolan. Vi är övertygade om att skolsociala team skulle göra stor skillnad för många elever i Örebro.
När grundskolenämnden den 21 november tar upp förslaget om skolsociala team hoppas vi på ett brett stöd från alla partier. Vi i Liberalerna ser detta som ett sätt att skapa bättre förutsättningar för alla elever att lyckas i skolan och må bra under sin skoltid. Den här satsningen är en investering i alla örebroares framtid. Vi menar att skolbarnen i Örebro kommun får ökad trygghet och bättre stöd när de skolsociala teamen är på plats.
Liberalerna Örebro kommun
Mats-Olof Liljegren, 2:e vice ordförande Grundskolenämnden (L)
Lena Hansson, Ledamot Grundskolenämnden (L)