Är det verkligen rätt att ge kommunalråd en ”hittepå-portfölj”?

Kommunalråd Karolina Wallström (L)

Hur många personer och funktioner finns det i Örebro kommun som styr och tar beslut utan att ha ett förvaltningsrättsligt ansvar att göra det?

Det blir allt vanligare att när allmänhet och media frågar oss i oppositionen om fakta och beslut, så har vi ingen kunskap. Det är ju inte onaturligt att jag som gruppledare inte vet allt, jag är ju inte ensam utan har ett liberalt lag. Men – det är lika vanligt att när jag frågar en ledamot i berörd nämnd vet de heller inget. Ibland frågar jag även ledamöter från de styrande om de vet, men det händer att de heller inte vet.

Varför är det så viktigt? För att vi politiker måste förvalta det förtroende vi fått av örebroarna att använda deras pengar till att ge tillbaka kvalitativ och effektiv service. Och det måste ske öppet och transparent, för hur ska örebroarna annars kunna utkräva ansvar från kommunen?

För mig som politiker räcker det inte med att jobba med förtroendefrågor var fjärde år när vi partier önskar oss örebroarnas röster. För mig är det ett viktigt uppdrag varje dag, i varje beslut och när jag driver en sakfråga.

Jag har många gånger stått i debatt i kommunfullmäktigesalen och försökt hålla de styrande ansvariga, och det händer att jag får höra ”vi vann förtroendet i valrörelsen att driva den politik vi gör”. Det är så absurt att hävda att bara för att man fått en röst i valet så har man ett fríkort att efter valet driva vilken politik som helst. Man skyller på kompromisser, nya omständigheter och förändrat läge i sakfrågor. Det är väl i sig inte så fel att kompromissa och ändra sig om det behövs, men då måste det ske i transparens med både opposition och medborgare.

Att det finns stora och viktiga beslut i Örebro som sker utanför nämnd är inte okej. Visst kan det vara rätt att i enkla rutinbeslut delegera till tjänstemän, men det får aldrig ske för att undvika transparens mot medborgare eller för att slippa en diskussion. Det får aldrig användas för att hindra en debatt.

Under denna mandatperiod har vi också fått uppleva en ny beslutsnivå, en väldigt informell sådan, ”rotelansvarigt kommunalråd”. Dessa har inget legalt förvaltningsrättsligt ansvar i rollen. Deras beslut och ingripanden i sakfrågor kan inte bestridas. Grundtanken var att de skulle fungera som samordnare inom ett område. Se till att alla berörda nämnders agenda och sakfrågor vid behov samordnades. Inte, som sker nu, svara inför media och medborgare om varför saker skett eller beslutats.

Att de nu uttalar sig offentligt missleder inte bara vem som är avsändaren, det flyttar också åsikterna från de verkliga beslutsfattarna. Varför är det inte ansvariga nämnders ordförande och presidier som syns offentligt och försvarar beslut? Varje nämnd har ett reglemente som tydliggör ansvar, och det vore mycket bättre om det också var de som företrädde frågan inför medborgarna.

Är det verkligen rätt att ge kommunalråd en ”hittepå-portfölj”. Varför inte i stället jobba för lönen och vara ytterst ansvariga för att människor är hemlösa eller att elever inte klarar grundskolan.

Karolina Wallström, Liberalerna Örebro kommun
Kommunalråd i opposition
2:e vice ordförande Kommunstyrelsen